torsdag 2. september 2010

Byplanlegging.

LE CORBUSIER:


Le Corbusier så på teknologien som en mulighet å oppnå et mer harmonisk by bilde. Hans revolusjonerende byplaner fikk stor betydning for modernistene. Hans ideal by gikk ut på å kombinere høy boligtetthet med store grønne områder. Han ville bygge et vei system i flere etasjer for å lage et effektivt og vakkert by bilde. Han så for seg at byen og landet forenes til et stort parkområde. Planen inneholdt gedigne skyskrapere og til og med en flystripe. Hovedmålet var å få vekk de stygge industri byggende og få en renere og mer fungerende by. 








TOWNSCAPE:
Townscape bevegelsen ble utviklet som en kritikk til funksjonalismen, som de mente brøt for mye med den gamle formen for byplanlegging.Den gammle måten var tettere og de mente den var bedre for de som levde der sosialt og for deres livskvalitet. De gikk tilbake til middelalderstrukturen, hvor det var hus klynger og veier mellom de forskjellige klyngene.





PRAGMATISME:
Pragmatiske arkitekter arbeider med og utvikle noe originalt og nytt ut av eksisterende strukturer, de er også veldig opptatt av og forbedre arkitekturen for de vanlige folkene. 



NEW URBANISM:
Er opptatte av tradisjonelle hus (med det typiske "white picket fence")hvor hvert hus er en enebolig og i trivelige farger. Byen har boliggater som leder inn mot byens sentrum hvor Tinghuset eller kirken ligger. Et av disse prosjektene er Celebration i Florida, hvor ikke overraskende Disny konsernet er involvert i utbyggingen. 






SAMMENLIGNING:
Corbusier sin visjon og new urbanism er noe av de mest forskjellige byplanleggings ideene som finns. Corbusier er opptatt av å få den moderne verden til å fungere praktisk og sundt (store parker kombinert med skyskrapere etc),noe new urbanism også er opptatt av, som å ha ren luft og natur landskap rundt husene, for trivsel og helse. Men de har gått veldig tilbake til kolonistilen i arkitekturen og er opptatt av at det skal se ut som en tradisjonell Amrikansk ideal by. Det er mer en landsby en storby og de har ikke skyskrapere eller flyplasser (vertfall ikke midt i byen, som var corbusiers ide), det største huset er normalt tinghuset eller kirken.

HVILKE MENER JEG DE BØR TA HENSYN TIL NÅR EN SKAL BYGGE EN BY?












Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar