tirsdag 8. februar 2011

Krig Revolusjon og undertrykkelse


Krig, revolusjon og undertrykkelse har alltid inspirert kunstnere under datidens forholder. Dette var for å skape propaganda og for å utrykke sin mening i en stressende tid og for å skape propaganda.




Jeg valgte å skrive om kunstneren Honore Daumier og om hans kjente bilde .Gargantua dette bilde ble laget i 1831 som er det mest kjente av en serie av karikaturer som skildret inkompetansen, korrupsjonen og urettferdigheten  til borgerskapet, politiet og regjeringen.

Honoré Daumier  var en fransk maler og karikaturtegner  og regnes som en pioner innen realismen på 1800 tallet. Han ble kastet i fengsel på grunn av sine karikaturer mot regjeringen og det var .. som var det siste støtet så gjorde at han ble fengsler.

I karikatur er kongen representert som en gigantisk Gourmand, en karakter hentet fra Francois Rabelais rekke historier, som selv var sensurert av Sorbonne. Den feite Kongen sitter foran nasjonalforsamlingen på en stor kommode. En stor planke kommer ut av munnen på som belønner reiser ned til den ivrige tjenestemenn under.  De som Står rundt hans lille, krøpling bein er fillete arbeidere og sultende mødre som slipper mynter i kurver på ministrene.

Dette bilde er laget I en grafisk teknikk kalt litografi, denne teknikken går ut på at fett og vann avstøter hverandre. Denne teknikken ble ofte brukt på 1800 tallet fordi bilde var enkelt å masse produsere, noe som gjort at når bilde ble sensurert ble bade bildene og litografi steinen beslaglagt.

Honoré daumier brukte stilen karikatur som går ut på å forsterke trekk og følelser til det komiske. Derfor er følelsene sorg og undertrykkelse veldig tydelig I bilde. Men det komiske trekkene I bilde gjør at ironien skinner gjennom og det er et bilde som du kan le av og som kan relateres til.

Jeg liker dette bildet veldig godt, det skaper et bilde av den tiden bedre en mange historie bøker kan og gjør at vi kan relater bedre til undertrykkelsen og lidelsen folket gikk gjennom.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar